پیش‌بینی نسل نهم کنسول ، ایکس‌باکس اسکارلت در مقابل پلی‌استیشن ۵

پیش‌بینی نسل نهم کنسول ، ایکس‌باکس اسکارلت در مقابل پلی‌استیشن ۵

بعد از نمایشگاه E3 2018 رسما اعلام شد که شرکت مایکروسافت در حال کار بر روی کنسول نسل بعدی خودش است. شرکت سونی نیز برای عقب نماندن از این قافله چاره‌ای ندارد جز اینکه دیر یا زود کنسول پلی استیشن ۵ را معرفی کند، که البته سران سونی اعلام کرده‌اند آن‌ها ساخت کنسول بعدی خود را از مدت‌ها قبل آغاز کرده‌اند؛ پس بیایید آینده نه‌چندان دور این دو کنسول را پیش بینی کنیم.

به جز اینکه می‌دانیم کنسول‌های نسل بعد به طور حتم عرضه خواهند شد، اطلاعات بسیار دیگری درباره‌ی آن‌ها در دست نیست. می‌دانیم چند بازی هم برای کنسول‌های نسل بعد معرفی شده است، اما از توانایی‌ها و قدرت این کنسول‌ها هنوز حرفی زده نشده است و حدس‌ها و گمانه زنی‌ها در این باره بسیار است.

این موضوع باعث خیال‌پردازی گیمرها شده است و هر یک از آن‌ها درباره‌ی احتمالاتی که ممکن است در آینده اتفاق بیافتد افکاری در ذهن خود می‌پرورانند. این کنسول‌ها چه ظاهری خواهند داشت؟ ویژگی‌های سخت‌افزاری آن‌ها چگونه است؟ با بهبود سخت‌افزار کنسول‌ها، امکان ساخت چه بازی‌هایی فراهم خواهد شد؟ آیا سونی دست بالاتر را خواهد داشت یا مایکروسافت؟

ما مستقیما جواب این سؤال‌ها را نمی‌دانیم، اما برای یافتن پاسخ آن‌ها تصمیم گرفته‌ایم با سنجش و تحلیل عملکرد سونی و مایکروسافت در گذشته، آینده را پیش‌بینی کنیم. مطمئنا نتایج این بررسی کاملا از نوع حدس و گمان بوده و هیچ‌ گونه قابلیت استناد ندارد، اما می‌تواند تحلیل جالبی درباره‌ی آینده‌ی دو کنسول برتر جهان ارائه دهد.

حقایق و انتظارات

خب تا کنون چه حقایقی را درباره‌ی نسل بعد می‌دانیم؟

همان‌طور که فیل اسپنسر در رویداد E3 2018 بیان کرد، می‌دانیم ایکس باکس تو (اسکارلت) هم‌اکنون در دست ساخت است. حتی به لطف گزارش‌های درز شده، می‌دانیم نام رمزی این کنسول Scarlett است. هم‌چنین گزارش‌های منتشر شده خبر از ارائه‌ی خانواده‌ای از کنسول‌ها می‌دهد.

درباره‌ی تاریخ عرضه‌ی این کنسول‌ها نیز حدس زده می‌شود که در سال ۲۰۲۰ یا ۲۰۲۱ میلادی شاهد انتشار آن‌ها باشیم، اما باز هم اطلاعات رسمی در باب این موضوع منتشر نشده است. با این وجود به نظر نمی‌رسد مایکروسافت بتواند زودتر از سونی کنسول خود را عرضه کند و به تنهایی و بدون رقیب، پیش از سونی وارد این بازار شود. حتی با وجود اینکه مایکروسافت اعلام کرده است که کنسول ایکس باکس از واقعیت مجازی و واقعیت ترکیبی پشتیبانی نخواهد کرد، با نگاه به جایگاه کنونی بازی‌های ویدیویی، واقعیت مجازی احتمالا بزرگ‌ترین زمین مبارزه‌ی کنسول‌های نسل آینده خواهد بود.

هنوز به صورت رسمی نمی‌دانیم که کنسول بعدی مایکروسافت از واقعیت مجاری پشتیبانی خواهد کرد یا خیر اما احتمال پشتیبانی از آن بسیار زیاد است. در واقع با توجه به قدرت کنسول‌های نسل بعد به نظر می‌رسد واقعیت مجازی یکی از ضروریاتی باشد که هر دوی کنسول سازان باید آن را در نظر بگیرند.

علاوه بر واقعیت مجازی ما انتظار پشتیبانی دو کنسول از ۴K بومی را داریم. این قابلیت هم اکنون یکی از ویژگی‌های کلیدی ایکس باکس وان اکس است. اگر این کنسول‌ها از تکنولوژی Navi شرکت AMD (که هنوز در رایانه‌های شخصی هم به کار گرفته نشده است) به علاوه‌ی تکنولوژی پردازنده‌ی مرکزی Ryzen استفاده کنند، شاهد قدرت فوق‌العاده‌ای از آن‌ها خواهیم بود.

به علت استفاده‌ی کنسول پلی استیشن ۳ از پردازنده‌ی Cell ، تقریبا بهره‌مندی از قابلیت اجرای بازی‌های نسل قبل بر روی پلی استیشن ۴ برای این کنسول را غیر ممکن کرده بود. در حالی که ایکس باکس وان از طریق شبیه سازی بازی‌ها، راهی برای رفع این مشکل پیدا کرد. قاعدتا پلی استیشن ۵ و ایکس باکس اسکارلت بهانه‌ای برای بهره‌مندی از این قابلیت در زمان عرضه نخواهند داشت. تقریبا برای پیاده سازی این قابلیت نیاز به هیچ تلاش و کار اضافه‌ای نیست.

ویژگی‌های سخت افزاری احتمالی پلی استیشن ۵ و ایکس باکس اسکارلت

اینجا است که وارد سردرگمی و تیرگی می‌شویم. ما نظری مختصر درباره‌ی سخت‌افزار احتمالی این کنسول‌ها داریم، اما پیش‌بینی درست آن تقریبا غیر ممکن است. البته با این وجود، با توجه به اینکه هر دو شرکت سونی و مایکروسافت از سخت‌افزارهای اختصاصی که در پلی استیشن ۳ و ایکس باکس ۳۶۰ به کار رفته بود، فاصله گرفتند و تصمیم گرفتند از سخت‌افزارهایی با معماری رایانه‌های شخصی استفاده کنند، دلیلی وجود ندارد که برای پلی استیشن ۵ و ایکس باکس اسکارلت نیز این کار صورت نگیرد.

پلی استیشن ۴ و ایکس باکس وان هر دو از کارت گرافیک‌های AMD GCN و پردازنده‌های مرکزی Jaguar استفاده می‌کردند و احتمال می‌رود که نسل بعد نیز این شرکت ها دوباره سراغ سخت‌افزارهای AMD بروند. اگرچه بهترین پردازنده‌های مرکزی و کارت‌های گرافیک در این ۵-۶ سال گذشته راه درازی طی کرده‌اند بنابراین احتمالا مشاهده‌ی جهشی بزرگ در عملکرد کنسول‌ها نسبت به نسل قبل، بسیار محتمل است.

چند ماه پیش بنا بر گزارشی که سایت Wccftech منتشر کرد، شاید نسل آینده از تراشه‌های کم مصرف Ryzen یا تراشه‌های ۷nm (هفت نانومتری) جدید Navi که برای پردازنده‌های نسل آینده ساخته خواهند شد، استفاده کند. یکی از نکات مهم قابل تذکر درباره‌ی تراشه‌های Navi این است که آن‌ها توسط معماری ۷nm ساخته می‌شوند که به معنی افزایش قدرت و کارایی آن‌ها می‌باشد؛ با این تراشه‌ها دستیابی به ۴K نباید مشکل خاصی باشد.

حال بحث حافظه مطرح می‌شود. هر دو کنسول پلی استیشن ۴ و ایکس باکس وان، ۸ گیگابایت حافظه داشتند. البته پلی استیشن ۴ از حافظه‌ای GDDR5 با پهنای باند بالا بهره می‌برد. در مقابل ایکس باکس وان حافظه‌ی DDR3 داشت. این یکی از عواملی بود که در ابتدا باعث شد در زمان عرضه پلی استیشن ۴ نسبت به رقیبش برتری نسبی داشته باشد. بعد از آن ایکس باکس وان اکس با حافظه‌ی ۱۲ گیگابایتی GDDR5 به بازار آمد و از لحاظ قدرت پلی استیشن ۴ پرو را نابود کرد.

در نسل آینده نیز احتمالا یکی از این دو اتفاق رخ خواهد دادY ممکن است کنسول‌های نسل آینده از همان حافظه‌ی رم ۱۲ گیگابایتی استفاده کنند و رم GDDR6 نسل بعدی را انتخاب کنند یا اینکه گزینه‌ی با ریسک کمتر را انتخاب کنند یعنی از ۱۶ گیگ حافظه‌ی رم DDR4 استفاده کنند. می‌دانیم برای اینکه پلی استیشن ۵ و ایکس باکس بخواهند به ۴K دسترسی پیدا کنند استفاده از ۸ گیگ رم برای آن‌ها کفایت نخواهد کرد زیرا تکسچرهای ۴K به فضای زیادی از VRAM نیاز دارند.

بازی‌های ۴K هم‌چنین به فضای ذخیره‌سازی زیادی نیاز دارند بنابراین به نظر نمی‌رسد در نسل بعد شاهد هاردهای SSD باشیم. هزینه‌ی این هاردها هنوز بسیار بالاست و نمی‌توان برای کنسولی که کمتر از ۵۰۰ دلار قیمت دارد از این نوع هاردها استفاده کرد. در عوض انتظار می‌رود که هارد درایوهای ۱ ترابایتی به عنوان نقطه‌ی شروعی برای نسل بعد باشد، چرا که برخی بازی‌ها هم اکنون بیش از ۱۰۰ گیگابایت فضا در هارد اشغال می‌کنند. شاید مدل‌های ۴ و ۸ ترابایتی نیز از کنسول‌های نسل بعد ارائه شود.

چه بازی‌هایی برای آن‌ها عرضه می‌شود؟

می‌توانیم کل مقاله را به صحبت درباره‌ی تکنولوژی‌های کنسول‌های نسل آینده اختصاص دهیم اما چیزی که بیشتر از همه اهمیت دارد و باعث موفقیت یا شکست یک کنسول می‌شود، بازی‌های آن است. نسل گذشته شامل خیل عظیمی از بازی‌های جهان باز و تجربه‌های چندنفره‌ی F2P بود (که البته زیاد هم بازی کردن‌شان کم هزینه نبود) که خریدهای درون بازی در آن‌ها موج می‌زد. احتمال از بین رفتن این رویه در سیستم‌های نسل بعدی نیز بسیار اندک است، مخصوصا با وجود بازی‌های مانند The Elder Scrolls 6 که برای نسل آینده معرفی شده است.

اگر همین مسئله اتفاق بیافتند، قدرت پردازنده‌های Ryzen ، کارت‌های گرافیک Navi و حافظه‌ی رم زیاد به سازندگان این اجازه را خواهد داد که جهان‌های بسیار بزرگ برای بازی‌هایشان بسازند و نیازی به صفحه‌های بارگذاری طولانی و آزاردهنده نباشد. تصور کنید یک بازی جهان باز بزرگ‌تر از The Witcher 3 با جلوه‌های بصری و گرافیک God of War (یا حتی بهتر از آن) ساخته شود.

اگرچه بازی‌های خدماتی نیز که در نسل جاری به شهرت زیادی دست یافتند، به این زودی‌ها از میدان خارج نخواهند شد. حتی بعد از مناقشه‌ای که بر سر بدهی Star Wars Battlefront II رخ داد، این روش سود زیادی را عاید سازندگان بازی می‌کند. بنا بر گزارشی از وب‌سایت Gamespot، شرکت‌های Activision و Blizzard به تنهایی در سال گذشته موفق شدند از خریدهای درون بازی بیش از ۴ میلیارد دلار به دست آورند.

ممکن است ناشران بزرگ از لوت‌ باکس‌ها دست بکشند و هم‌اکنون نیز شاهد چنین اتفاقی هستیم، اما هنوز انگیزه‌ی زیادی برای خالی کردن جیب گیمرها وجود خواهد داشت. چنین اتفاقی با تبدیل شدن سرویس‌های Xbox Game Pass و PlayStation Now به بخش بزرگی از کنسول‌های نسل بعد، مشهودتر خواهد بود و فکر می‌کنیم این اتفاق رخ دهد.

اگر بخواهیم فهرست بازی‌های زمان عرضه‌ی کنسول‌های نسل بعد را پیش بینی کنیم این لیست حتما شامل بازی‌های The Elder Scrolls 6 ،Beyond Good & Evil ،Cyberpunk 2077 و Halo Infinite بر روی ایکس باکس اسکارلت خواهد بود. اگر دنباله‌ای برای Horizon Zero Dawn بر روی پلی استیشن ۵ منتشر شود نیز آرزوی بسیاری از گیمرها برآورده می‌شود. اینجا است که سوال پایین مطرح می‌شود.

پلی استیشن ۵ بخریم یا ایکس باکس اسکارلت؟

با نزدیک شدن به هر نسل جدید کنسول‌ها، انگیزه‌ی رقابتی غیرقابل پیش‌گیری میان دو شرکت سونی و مایکروسافت و هم‌چنین طرفداران این دو شرکت رخ می‌دهد و نسل بعدی نیز از این قاعده مستثنی نخواهد بود. سؤال اصلی اینجا است که کدام‌ یک دست بالاتر را در این رقابت خواهند داشت؟ عده‌ای ممکن است تصور کنند سونی برنده‌ی این رقابت است چراکه در نسل گذشته با پلی استیشن ۴ توانست پیروز میدان شود، اما زیاد مطمئن نباشید.

اگر به پلی استیشن ۲ که موفقیت‌آمیزترین کنسول ساخته شده تا کنون است، نگاه کنید متوجه خواهید شد که سونی به علت پیروزی پلی استیشن ۲ مغرور شد و در نسل بعدی کنسولی با قیمت ۶۰۰ دلار و پردازنده‌ی اختصاصی ساخت. این حرکت سونی باعث شد کنسول ایکس باکس ۳۶۰ وارد رقابت با پلی استیشن ۳ شده و بسیار موفق‌تر از آن عمل کند. فکر نمی‌کنیم لزوما شرکت سونی همان اشتباهاتی که در پلی استیشن ۳ مرتکب شد را دوباره تکرار کند، اما پیروزی مجدد آن نیز تضمین شده نیست.

اگرچه مایکروسافت هم نقطه شروع جالبی دارد. در چند سال اخیر این شرکت از الگوی رایج بازی‌های انحصاری اندکی فاصله گرفته است و عناوین انحصاری خود را برای ویندوز ۱۰ نیز عرضه می‌کند. اگر مایکروسافت به این رویه‌ی خود ادامه دهد به این معنی است که ایکس باکس اسکارلت تنها یک وسیله‌ی بازی خواهد بود و لازم نیست برای برخی از بازی‌های خاص، این کنسول را تهیه کنید.

سونی و مایکروسافت هر دو دارای سرویس‌های خدماتی بازی هستند که باید برای آن پول پرداخت کنید مانند PS Now و Xbox Game Pass، اما تا اینجای کار مایکروسافت در این سرویس پشتیبانی بهتری ارائه داده است. PS Now از بازی‌ها در هنگام عرضه پشتیبانی نمی‌کند، اما Xbox Game Pass این‌طور نیست. با شروع نسل جدید این رقابت مجددا از سر گرفته می‌شود. تا زمانی که مایکروسافت این سرویس را جایگزین نسخه‌های فیزیکی نکند، شاهد رقابت تنگاتنگی بین این دو شرکت در نسل جدید خواهیم بود.

آرام باشید و ادامه دهید

هرچند ما گمانه‌زنی‌های زیادی درباره‌ی ویژگی‌های سخت‌افزاری، بازی‌ها و چیزهای دیگر کردیم، اما هنوز هیچ یک از آن‌ها به طور یقین مشخص نیست. ممکن است در فضای اینترنت تیزرهای تقلبی، اسکرین شات‌ها و تصاویر لو رفته‌ی زیادی ببینید، اما تا زمانی که شرکت‌های مایکروسافت و سونی به طور رسمی سری جدید کنسول‌های بازی نسل بعدشان را معرفی نکنند، هیجان زده نشوید (مثال بارز همین چند هفته پیش بود که کنترلری در فضای مجازی منتشر شد که بسیار می‌گفتند کنترلر پلی استیشن ۵ است).

مشخصا بازی‌های رایانه‌ای دچار تغییرات زیادی خواهند شد، از جلوه‌های بصری گرفته تا گیم‌پلی و حتی شیوه‌ی خرید آن‌ها. در نسل فعلی شاهد بازی‌هایی بودیم که به سرعت رشد کردند و شهرت یافتند و دوست داریم ببینیم در چند سال آینده چه سرنوشتی در انتظار آن‌ها خواهد بود. صرف نظر از شکل ظاهری کنسول‌ها و زمان عرضه‌شان، همگی برای دیدن کنسول‌های نسل بعدی منتظر هستیم. می‌توانید تا آن زمان خود را با Red Dead Redemption 2 یا عنوان انحصاری Fortza Horizon 4 برای ایکس باکس وان و عنوان انحصاری God of War 2018 برای پلی استیشن ۴ سرگرم کنید.

پیگیری سفارش
لیست مقایسه
شگفت انگیز ها